BİLGİSAYAR DÜNYASINDAKİ SON GELİŞMELER


1-Voodoo2 kartlar şu anda herkesin rüyasını süslerken sizin dikkatinizi çekmek istiyorum. Çünkü Voodoo3 çipsetli yeni ekran kartları geliyor. Hem de tam bir ekran kartı olarak. (2D-3D;Hepsi Var). Çıkış tarihi ise tahmini 99 Şubat'ı. Özellikleri : 7 Milyon Üçgen, 32-bit internal rendering, 16-bit z-buffered output, 16MB SDRAM , Bilinear, Trilinear, Anisotropic filtering, Full floating-point triangle set-up engine, 2048x1536 max çözünürlük, TV-input/output, DVD playback. Ne ararsan var yani. Gel Vatandaş geeeel. Voodoo3'lere gel.
2-Sıkı durun. Internet erişim hızı katlanıyor. Hemde ne kat. Şu anki modemlerin ortalama 50 katı bir hız. Peki bu nasıl olacak. Eğer kablolu tv izliyorsanız yayının kabloları üzerinden Internete bağlanabileceksiniz. Modem ile çekmek için saatlerce beklediğiniz dosyaları saniyeler içinde alabilirsiniz.
3-YENİ İNTERNET. İnternet'in yeni kuşağı yavaş yavaş belirmeye başlıyor. Internet II olarak adlandırılan yeni ağ, ABD üniversiteleri tarafından yeni, süper hızlı, ulusal bilgisayar ağı olarak tasarlanıyor. ABD'nin önde gelen 60 araştırma üniversitesinden temsilciler, Internet II'yi günümüz ağ yeteneklerinin çok daha ilerisine taşıyacak tasarımlar üzerinde çalışıyor. Internet II günümüz İnternet omurgalarından en az 10 kat daha hızlı omurgalara sahip olacak. Yeni ağ, birincil olarak ABD üniversitelerinde masaüstünden masaüstüne yüksek hızlı bağlantı gerçekleştirecek. Ayrıca uzaktan öğrenme, prezantasyon, video konferans, hatta bağlı (on-line) ortak çalışmalar gibi uygulamalara da yönelik olacak. Internet II'nin ilk prototipi, Pennsylvania Eyalet Üniversitesi kampüsündeki bilgisayar ve mühendislik binaları arasındaki yüksek band genişliğine sahip bağlantı. Saniyede 600 megabit'lik bir hız, ofis içi ağlarda kullanılan 10 megabit'lik yerel ethernet ağına göre inanılmayacak ölçüde hızlı. Okuldaki 15 farklı bilim ve mühendislik dersinde 3000 civarındaki lisans ve yüksek lisans öğrencisi, birbirine yüksek hızlı bir ağ ile bağlanmış iki dersliği, akışkanlar mekaniği ve kimya gibi konulardaki problemleri beraberce çözmek için kullanıyor.
4- "BİLGİSAYAR HIZ REKORU" Saniyede bir trilyon matematik işlemine varan işlem hızıyla, üç boyutlu model kullanarak, nükleer reaksiyonların deneysiz temsilini de içeren sayısız uygulamayla, yepyeni bir bilişim çağının ilk adımları atıldı. Bir bilimsel atılım daha, silahlanmaya ayrılan bütçe sayesinde gerçekleştirilmiş oldu. ABD Enerji Bakanlığı Sandia Ulusal Laboratuvarları denetiminde yürütülen Hızlandırılmış Stratejik Hesaplama İnisiyatifi (ASCI), nükleer silah tasarımı ve geliştirilmesinin, bilgisayar simülasyonuyla gerçekleştirilmesini öngören 10 yıllık bir program. Proje için Intel tarafından hazırlanmakta olan ilk "ultrabilgisayar", 70 büyük kabine sığdırılmış 9072 Pentium Pro işlemcisi ve 6 gigabayt bellekten oluşacak. Aygıtın toplam hacmi orta büyüklükteki bir evi kaplayabilecek. Yeni aygıtın bir teraflop (1012 kayar nokta/saniye) hızında olması planlanırken, 7264 Pentium Pro işlemcisiyle yapılan 20 dakikalık ilk provada, toplam 6400 trilyon kayar nokta işlemi başarılabilmiş. Bugünün en hızlı bilgisayarlarından 100 kat hızlı çalışacak olan ASCI'lerle, basit bir el hesap makinesiyle 30 000 yılda tamamlanabilecek işlemler bir saniyede gerçekleştirilebilecek.

Bilgisayar Dünyası